Alle ballen hoog houden

Alle ballen hoog houden

Alle ballen hoog houden nu je partner kanker heeft. Overleven dat is wat je doet nu je partner kanker heeft. Je zet letterlijk en figuurlijk de schouders eronder en zo houd je alle ballen in de lucht. Hoeveel impact de ziekte van mijn man op mijn lichaam had heb ik pas ontdekt toen ik weer in rustiger vaarwater terecht kwam. Maar ondanks dat er weer rust was voelden mijn spieren nog steeds aan als steen.

Coaching leerde mij weer ontspannen

Ik leerde weer te ontspannen nadat ik jaren het signaal van mijn lichaam had genegeerd omdat ik wel door moest. Letterlijk en figuurlijk mijn schouders eronder zette door mijn schouders op te trekken. De lichaamsgerichte technieken hebben hier een grote rol in gespeeld. Ik leerde luisteren naar wat mijn lichaam mij te vertellen had. Maar ook dat wanneer ik mijn schouders liet zakken er niets als een kaartenhuis in elkaar zakte. Me bewust te zijn van hoe mijn lichaam reageert op spanning en stress komt me nu nog van pas.

Wanneer je partner de diagnose kanker krijgt staat jullie wereld stil. Er is nog maar een ding wat telt, ervoor gaan en beter worden. Dat is wat je wilt, dat is waar je samen voor strijdt.

Alles draait om je partner

In die strijd draait veel, zo niet alles om je partner. Logisch maar niet altijd handig. Want wanneer jij als mantelzorger overbelast raakt door alles wat er om je heen gebeurt en door de vele extra ballen die je nu in de lucht moet houden valt het niet mee om sterk en positief te blijven. Zeker niet wanneer alle behandelingen en de gevolgen daarvan een zware wissel op jouw en op je relatie trekken.

Zeker in deze tijd waarin behandelingen steeds beter worden leven veel patiënten langer met kanker dan vroeger. Ook als partner heeft dit invloed op jou leven en moet je langer alle ballen hoog houden. Juist dan is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. En dat je naast overleven ook weer leeft.

Alle ballen hoog houden

Het hooghouden van al die ballen is vermoeiend en dat merk je ook fysiek. Je schouders en nek gaan pijn doen, bewegen wordt moeilijker en pijnlijker. Je schouders voelen aan als steen, alsof er werkelijk de hele wereld op rust. Ook wanneer je je even ontspannen voelt blijven je spieren verkrampt.

Spanning zit in je lijf

Als coach kijk ik samen met jou waar de spanning opgeslagen zit in je lijf. Vaak ben je je hier niet van bewust omdat je maar doordraaft. Met lichaamsgerichte coachtechnieken wordt je je bewuster van deze opgeslagen spanning en leer je de spanning los te laten. Herken je de signalen eerder zodat je sneller hersteld en fysiek meer tot rust komt.

Begeleiding en ondersteuning zoeken is geen overbodige luxe. Het is goed passen op jezelf om het leven naast kanker langer vol te kunnen houden. Klik hier voor de mogelijkheden.

Voor enkele eenvoudige oefeningen om je schouders en nek los te maken klik je hier

Alle ballen hoog houden
Je zet letterlijk en figuurlijk de schouders eronder met alle gevolgen van dien

Geef een reactie