Autisme en rouw

Autisme en rouw

Hieronder vind je het tweede blog van CBK-Ambulant over autisme en rouw

Als gastblogger op de website van LifeCoach Martha Wieling schrijf ik 4 blogs over autisme en rouw en andere bijkomstigheden rondom autisme. De blogs zijn geschreven op basis van ervaring, kennis en dienen voor een stukje bewust wording over autisme en liefde voor de mens achter Autisme! 

Werk 

Voor mensen met Autisme is het niet altijd vanzelfsprekend om een leuke baan te krijgen die zij voor ogen hadden. Vaak hebben ze veel teleurstellingen gekend en zorgt de opstapeling van deze ervaringen ervoor dat ze in een isolement verkeren of zichzelf minder waard gaan vinden waardoor ze kwetsbaar worden binnen onze maatschappij. En hun positieve eigenschappen, kwaliteiten naar de achtergrond treden en het zelfvertrouwen afneemt.

Acceptatie 

Acceptatie is voor deze mensen een hele opgave omdat zij ‘zich anders voelen, informatie anders interpreteren’ en hierdoor de wereld om hen heen minder goed begrijpen. Zij hebben een omgeving nodig die voorspelbaar, gestructureerd en veilig is om zich verder te kunnen ontwikkelen in een wereld die continu veranderd.

Verwerking 

Mensen met autisme hebben vaak al veel ondersteuning gehad en zijn soms ‘hulpverleningsmoe’. Waardoor het effect van de ondersteuning vaak weer snel naar de achtergrond treed als zij op eigen kracht verder gaan. Het belang van een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie is groot en vergt niet alleen voor diegene zelf veel discipline en herhaling maar ook voor ouders / verwanten.

Kracht

Om mensen met autisme te leren begrijpen zijn er tegenwoordig verschillende cursussen en opleidingen, te denken aan de methode geef me de 5 van Collete  de Bruin, die ik uitgebreid beschreven heb in mijn vorige blog. Deze methodes zijn helpend om mensen met autisme te begrijpen en in hun kracht te kunnen zetten. Zodat zij zich geaccepteerd voelen in hun omgeving dit zorgt voor een veilige basis waar zij zich verder kunnen ontwikkelen.

Wordt vervolgd..

mensen met autisme raken snel in een isolement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *