Coachen na kanker

Coachen na kanker

Coachen na kanker..het leven wordt nooit meer zoals het was. Voor de patiënt niet maar ook voor de partner niet. Kanker treft je relatie en zijn de golven van de draaikolk die kanker heet nog regelmatig voel- en zichtbaar. Het verandert hoe je in het leven staat, hoe je denkt en voelt.

Allemaal verschillend

Er zijn heel veel mensen en deze mensen zijn allemaal verschillend. Hoe deze mensen op de ziekte reageren is net zo verschillend als er verschillende ziektebeelden zijn. En bovenstaande geldt ook niet voor iedereen, net zo min dat het voor een ieder even lang duurt of even heftig is. Daarbij speelt het verloop van de ziekte een grote rol. Zijn de overlevingskansen groot of heel gering? Hoe is de kwaliteit van leven geweest de afgelopen jaren dat kanker in je gezin was? En met welke gevolgen, vroege of late, kamp je en in hoeverre beïnvloedt dit jullie leven en relatie?

Kanker treft ook de partner

Wellicht dat er mensen zijn die nu denken, tja het zal wel maar de partner hoeft het allemaal niet mee te maken. Niet te voelen hoe moe hij of zij is na een halve dag werken terwijl er voor kanker met gemak een dag werd gewerkt. Hij of zij is niet ziek geweest en kan weer doorgaan zoals het ging.

En ze hebben gelijk, de partner is niet diegene die bestraald of geopereerd werd. Is niet diegene die regelmatig aan een infuus met chemo lag. Is niet diegene die misselijk boven de wc pot hing of tintelingen in handen en voeten heeft door de neuropathie.

Hoe gaat het met jou?

De partner is diegene die machteloos moest toezien hoe zijn of haar lief de gevolgen van ziekte en/of behandelingen moet ondergaan. Is diegene die afspraken in het ziekenhuis had staan terwijl hij of zij niet ziek was. Was diegene die de boel thuis draaiende hield en ook nog zoveel mogelijk probeerde te werken. Was diegene die de visite ontving, die zorgde , regelde en rende om alles soepel te laten lopen. Die maar doorging en geen tijd had om even uit te rusten. Diegene die nachten wakker lag van de zorgen en de gevoelens van verdriet, angst of boosheid wegstopte en geen hulp zocht voor zichzelf want hij of zij was tenslotte niet ziek.

De effecten van kanker op de partner van de patiënt worden nog regelmatig onderschat en ik hoop dat er, door het lezen van dit blog, eens vaker bij stil gestaan wordt dat het voor diegene naast de patiënt ook heel zwaar is. Dat men de partner wat vaker vraagt: hoe gaat het met jou?

Coachen na kanker voor een nieuw begin

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Nee, dat hoeft zeker niet zo te zijn. Een periode waarin intensief geleefd en gezorgd wordt door kanker kan je bewuster maken van hoe waardevol het leven is. Kan je dichter bij elkaar brengen en je relatie verstevigen. Het heeft ervoor gezorgd dat je uit de tredmolen van alledag moest stappen en daar merk je de positieve kant van. Je weet de kleine dingen meer op waarde te schatten en geniet meer van de gewone dingen. En dat kan voelen als een nieuw begin.

Maar hoe je het ook wendt of keert, kanker raakt, iedereen en op alle fronten. Samen zul je een balans moeten zoeken die voor jullie werkt, zowel tijdens als na de ziekteperiode. 

 

 

Geef een reactie