Coachen…ook na kanker

Coachen…ook na kanker

Coachen na kanker, in dit blog gaat het over de periode na kanker.

Hier vertel ik hoe mijn gezin geraakt werd door kanker en hoe ik, als partner van een kankerpatiënt, hiermee omging. Op mijn eigen nuchtere wijze vertel ik mijn ervaringen tijdens en na de ziekte van mijn partner.

Na kanker

Laatst zat ik bij een lezing over rouw en verlies. Daarin werd gesproken over wat verlies met een mens doet. Verlies van werk, gezondheid of een geliefd persoon. En dat je niet meer dezelfde bent na een verlieservaring.

Als coach bij kanker kom ik mensen tegen die verandert zijn door kanker.  Niet alleen de patiënten maar ook voor de partners is er vaak zoveel gebeurd dat “gewoon weer doorgaan” er niet bij is.

Ook ik ben niet meer dezelfde dan voordat kanker mijn gezin binnensloop. Natuurlijk, de basis is er nog steeds, ik ben nog steeds de Martha die ik toen was. Maar door jaren kanker binnen mijn gezin heeft mijn leven een andere wending genomen dan ik ooit voor ogen had.

Ik leef in het nu en echt…dat is veel meer geworden dan voordat mijn man ziek werd. Toekomst…ik weet ook niet of die er wel is en daarom is het nu. Maar ik weet het niet alleen ik voel het ook.

Dat de periode na kanker gepaard ging met vallen en opstaan zal duidelijk zijn. Vele zware momenten nog eens doorleven om het achter me te kunnen laten. Ervaren dat de pijnlijke randjes erbij mogen horen en onderdeel van mijn leven zijn nu.

Accepteren dat er moeilijke momenten zijn en zullen blijven maar intussen wel weer vooruit durven met de blik op de “nabije” toekomst gericht.

Toen verweven met het nu

Ik ben blij met mijn leven nu, koester de warme herinneringen aan de liefde die ik heb gekend en gevoeld. Vaak met een glimlach en soms met tranen. Het leven toen heb ik verweven met het leven nu en dat heeft me gevormd tot wie ik nu ben.

Ook voor mensen die naast de patiënt staan verandert er veel. Ook zij gaan door een rouwproces. De toekomst is voorgoed verandert door kanker.  Hoe en in welke mate is voor iedereen verschillend maar je zult een nieuwe weg moeten zoeken nadat je leven in een draaikolk belandde. Binnen je relatie maar ook in je omgeving zijn er dingen verandert. Of eigenlijk: jouw gevoel en gedachten over het leven zijn anders geworden.

Heb je het heel moeilijk met alles wat er gebeurd is en belemmert het je in je dagelijkse leven dan kan het zijn dat je eigen gedachten je in de weg staan om met een glimlach terug te kijken naar wat was en met vertrouwen in wat het nu is. Om het toen te verweven met het nu. Daarom ook coachen na kanker om jouw leven weer richting te geven.

Rouw maakt je een ander mens…De knoop van gevoelens en gedachten weer ontwarren lukt niet altijd, daarvoor is er teveel gebeurd. Als coach bij kanker kan ik je ook ondersteunen in het leven na kanker.

Coachen na kanker

Geef een reactie