Energie heb je nodig

Energie heb je nodig

Energie heb je nodig

Energie is een fundamentele natuurkundige grootheid, dat is een meetbare eigenschap van een natuurkundig verschijnsel. Energie wordt wel aangeduid als de mogelijkheid om arbeid te verrichten of ruimer: de mogelijkheid om een verandering te bewerkstelligen.(bron wikipedia)

En die laatste zin is de kern waar het om draait bij coaching wanneer je overbelast bent doordat je partner kanker heeft. Je rent en vliegt om alles in goede banen te leiden. Vangt je partner, kinderen , familie en vrienden op. Cijfert jezelf weg en aan je eigen gevoelens kom je al helemaal niet toe.

Je weet dat er wat moet veranderen anders ga je het niet volhouden. Maar wat en hoe, je bent al zo moe. En dus pak je de volgende dag de draad van de dag ervoor weer op. Dat is de tredmolen waar je in zit en dat voelt vertrouwd. Die verandering die zet je wel aan de kant. Nu even niet, ik heb geen tijd, morgen of dat doe ik later wel. Maar vaak komt die later er niet en blijf je doordraven met alle gevolgen van dien.

Veranderen gaat niet vanzelf

Veranderen gaat niet vanzelf daar zul je stappen voor moeten ondernemen en dit zal ook energie kosten. Zeker omdat je al zoveel op je bordje hebt, je zorgen maakt en in onzekerheid leeft. Maar weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Naast het inschakelen van professionele hulp kun je ook je omgeving betrekken. Vraag of ze je aan het hemd willen trekken als ze zien dat je moe bent. Als ze merken dat je geen rust in je kont hebt. En probeer dan te luisteren, ook de visite kan de koffiepot ophalen uit de keuken. Het kan een beginnetje van verandering zijn.

Mantelzorgen begint met zorgen voor jezelf

Wacht niet totdat je instort want dan heb je helemaal geen energie meer om nog iets te veranderen. Maar wat erger is dat je dan veel langer tijd nodig hebt om te herstellen. Het is mens eigen om alles zelf te willen doen en om maar door te gaan. Maar het is de grote valkuil van mantelzorgers. Burn-out ontstaat niet alleen op de werkvloer. mantelzorgen begint met zorgen voor jezelf!

Veranderen doe je door eerst energie in jezelf te steken om later meer energie over te houden. Begin met wat vaker de natuur op te zoeken, het kost weinig tijd, biedt rust en je vult er je innerlijke kracht mee.

Energie heb je nodig om het mantelzorgen vol te houden

Energie
Het groen van de natuur doet je weer stralen
Reageren is niet mogelijk.