Hoe gaat het met jou?

Hoe gaat het met jou?

Hoe gaat het met jou? Hoe vaak vraagt iemand jou dat?

Je partner krijgt de diagnose kanker en jij cijfert jezelf vanaf dat moment weg, rent en vliegt, regelt alles voor de ander. Stopt je eigen emoties weg. Draaft maar door…want het moet, je houdt van je partner, dus je kan niet anders. Als je het niet doet stort alles in. Niet beseffend dat als jij instort dit ook gevolgen heeft voor je relatie en je gezin.

Stop je eigen emoties niet langer weg maar maak er ruimte voor. Wanneer je verdrietig bent, boos bent en je je onzeker of machteloos voelt. Dit onder ogen te zien en niet weg te stoppen levert ruimte in je hart en je hoofd op.

Negeer de vermoeidheid niet maar vraag hulp als je zelf niet ziet hoe je met meer energie alles vol kan houden. Ga op zoek naar dat wat jouw energie oplevert in plaats van kost.

Wat heb jij nodig?

Wat levert jouw energie op? De een wil ruimte maken voor een half uurtje wandelen per dag. Een ander gaat een paar baantjes zwemmen en de derde vind de rust en energie in meditatie. En misschien kun je wel een van de balletjes die je hoog houdt laten vallen om tijd voor jezelf te creëren.

De natuur kan helpen om meer rust en balans te ervaren tijdens of na de ziekteperiode van je partner. De natuur en de omgeving helpen in het proces om ruimte te creëren voor je eigen wensen. Om inzicht te krijgen in wat jij nodig hebt om de combinatie van gezin, werk en extra zorg vol te kunnen houden.

Kanker raakt op alle fronten, niet alleen de patiënt maar ook de partner en het hele gezin.

Mantelzorg

Als partner van een kankerpatiënt rol je als vanzelf in de rol van mantelzorger. Ook jou leven staat op zijn kop. Vaak beseft men pas veel later hoeveel tijd en energie het kost om ernaast te staan. Daarnaast heb je te maken met onzekerheid, is er nog wel een morgen, je durft niet meer aan de toekomst te denken. De machteloosheid, het gevoel dat je niets kunt. Allemaal dingen waar je vragen over kunt hebben, waar je wel eens over wil praten met iemand van buiten je eigen kring.

Hoe hou je alle balletjes in de lucht, of is er een balletje dat je kunt laten vallen?. Hoe raak je dat schuldgevoel kwijt als je een keer tijd voor jezelf neemt?.

Hoe gaat het met jou?

Mantelzorgers zorgen vaak eerst voor de partner, de kinderen, de naasten en dan pas voor zichzelf. Eigenlijk zouden ze het om moeten draaien, dan houd je het mantelzorgen langer vol, zie je de mooie momenten vaker en krijg je meer rust, veerkracht en energie. En houd je ook het leven naast kanker langer vol.

cliënten ontvangen mijn e-book boordevol tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *