kanker heb je samen

kanker heb je samen

IN DE SPREEKKAMER

Het is een spannende tijd. Samen met je partner zit je in de spreekkamer bij de oncoloog. Jouw hand op die van je lief. De afgelopen weken heeft je partner allerlei onderzoeken gehad.

Je hebt hoop dat het meevalt, dat er niets aan de hand is. Dat ze het verkeerd hebben gezien en je gewoon door kan met je leven. Maar dan valt de klap toch,

HET IS KANKER

De oncoloog vertelt je nog iets en praat door maar je hoort het niet. Je gedachten springen alle kanten op.

Dus toch, kan niet waar zijn, hij/zij voelt zich niet ziek. Hoe nu verder, gaat hij/zij dood? Hoe vertel ik dit aan de kinderen, ouders, broers zussen, iedereen?

Ineens is je partner kankerpatiënt. En jij, wat ben jij nu? Je bent niet ziek dan blijf je toch dezelfde die je was. Je verandert niet, hoeft geen behandelingen te ondergaan. je kan gewoon door, net als gister toch?

OVERLEVINGSSTAND

Er volgt een periode van ziekenhuisbezoeken, behandelingen en onzekerheid. Je leven staat, ondanks dat jij niet ziek bent, in het teken van kanker want kanker heb je samen.

Niet alleen is je agenda gevuld, de Overlevingsstand is ingeschakeld. Je zet, samen met je partner, de schouders eronder.

Werkt waar je maar kan en gaat mee naar het ziekenhuis als het werk het toelaat. Je ontvangt de visite en zorgt voor je partner nu hij/zij zich niet lekker voelt door de chemo. Alles komt even op jouw schouders neer en dat is logisch vind je, het is overleven wat je doet.

De gevoelens die binnen in je woeden en vechten om voorrang druk je weg. Daar heb je helemaal geen tijd voor. Hoeft ook niet want over een tijdje pak je de draad van je leven weer op. Dan is het verdriet, de angst , onzekerheid en twijfel wel weer weg, toch?

De wereld draait maar door en jij draaft door. Van hot naar her om alles goed te regelen. Hulp inschakelen is lastig, waar heb je hulp voor nodig eigenlijk. Het gaat allemaal best. Ook al word je lontje steeds korter, ben je hondsmoe en heb je de laatste tijd steeds vaker pijn in je schouders en nek. Lig je wakker om drie uur `s nachts en heb je al in tijden geen boek kunnen lezen. Ook op je werk merk je dat je concentratie niet is wat het altijd was. In je hoofd blijven de gedachten aan je zieke partner maar rondspoken.

GOED NIEUWS

En na een traject van behandelingen krijg je goed nieuws. De behandelingen slaan aan en met je partner gaat het weer helemaal goed komen. Mooi dan pak je nu de draad van jouw leven en jullie leven samen weer op, denk je.

Maar dat valt vies tegen. Je gedachten zitten nog vaak in het kringetje rond te draaien. Het verdriet borrelt in je lijf en de spieren staan strak. Het lukt maar niet om te ontspannen. En bovendien is je partner anders dan hij was en dat voel je ook in je relatie. Zelf heb je ook het gevoel dat je verandert bent door kanker……en zo blijkt: kanker heb je samen.

Ook als partner is de diagnose kanker heftig en zet het je wereld op zijn kop. Wacht niet tot je vastloopt maar praat met iemand over jouw gevoelens en gedachten. Wat heeft de ziekte van je partner met jou gedaan? En hoe kun je verder nu alles achter de rug is? Wanneer je een professionele steun in de rug wilt bij de vraagstukken waar jij tegenaan loopt neem dan contact met me op.

kanker heb je samen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *