jouw partner heeft kanker

jouw partner heeft kanker

Toen mijn partner kanker kreeg belandde ook mijn leven in een draaikolk. Het altijd maar op de tweede plek komen maakte me, na jaren van zorg, klein. Ik vroeg me af: Wie ben ik nog?

Jouw partner heeft kanker en dat heeft enorme gevolgen. Alles en iedereen is per direct gefocust op het doorstaan van de behandeling, het bevorderen van de genezing, het geven van mentale steun en van troost aan de patiënt. Maar de diagnose kanker treft niet één persoon, het treft een heel gezin. Voor jou, partner van de patiënt, is de impact minstens zo groot.

Als jouw partner de diagnose kanker krijgt heeft dit ook invloed op jouw leven. In de eerste plaats in praktische zin: ineens moet je ongelooflijk veel meer ballen in de lucht houden. Was dat eerst je werk, je sociale leven, je sporten, hobby’s en verenigingsleven, je kinderen en misschien de zorg voor je oudere ouders, nu komt daar de zorg voor je partner bij. Zorg in zowel de betekenis van bezorgd zijn, als van zorgen voor.

Je voelt je machteloos

Ook emotioneel staat jouw leven op zijn kop. Ook jij hebt te maken met angst en onzekerheid; is er nog wel een toekomst en hoe ziet die eruit? Met machteloosheid, het gevoel dat je niets kunt doen om het proces dat gaande is te keren of de pijn van je partner te verzachten.

Met schuldgevoel over de ‘jaloezie’ die je wel eens ervaart, omdat iedereen alleen naar je partner vraagt, omdat alles om je partner draait, omdat het leven van ieder ander maar gewoon door lijkt te gaan terwijl je zelf onvoldoende tijd en energie over hebt voor je kinderen, je werk en vooral…. jezelf.

Kanker heb je samen

Jouw partner heeft kanker en ook jij komt in een overlevingsstad terecht. Je zet je schouders eronder en gaat maar door. Naast de rollen die je al had in je dagelijkse leven komt de rol van mantelzorger er nog bovenop. Je draaft maar door, steunt je partner en troost je kinderen. Zorgt voor het bezoek en rent naar de apotheek en de winkel want alles moet wel doordraaien. Je werkt waar je kan en vangt thuis de visite op. Je negeert de pijn in je schouders, de vermoeidheid en het korte lontje want jij bent niet ziek en wilt niet zeuren.

Vaak besef je pas veel later hoeveel tijd en energie het kost om ernaast te staan. Terwijl het essentieel is dat jij overeind blijft en dus dat er aandacht voor jou is. Jij hebt rust, veerkracht en energie nodig om het circus waarin jij en je gezin terecht gekomen zijn draaiende te houden.

Martha Wieling

Ik ben Martha Wieling. Ik ben Life Coach van beroep en gespecialiseerd in de begeleiding en ondersteuning van partners van kankerpatiënten. Als ervaringsdeskundige begrijp ik als geen ander hoe jij je voelt en waar je tegenaan loopt.

Ik bied jou een luisterend oor en kan jou en je gezin leren om met deze nieuwe werkelijkheid om te gaan. Ik help je graag.

Reacties lezen van cliënten, klik dan hier

jouw partner heeft kanker

Als jouw partner de diagnose kanker krijgt is de impact voor jou minstens zo groot