Tips voor jou als je partner kanker heeft

Tips voor jou als je partner kanker heeft

Hier mijn tips, voor jou, als je partner kanker heeft. Tips om het leven naast kanker langer vol te kunnen houden, voor meer energie en veerkracht. 

…Ze bedoelen het zo goed

Herken je deze gedachte wanneer je adviezen en tips krijgt van de mensen uit je omgeving. En inderdaad ze bedoelen het goed maar het is aan jou wat je ermee doet.

Kanker en je relatie

Dat de ziekte van je partner veel invloed heeft op jou en je relatie mag duidelijk zijn.

 Onthoud dat je partner kanker heeft maar het niet is. Blijf dan ook, zoveel  mogelijk , de dingen doen die je voor de diagnose ook deed. Vooral ook samen.

Wees je bewust van het feit dat voor jullie allebei een andere rol is weggelegd in de draaikolk die kanker heet. En beide rollen brengen eigen gevoelens en onzekerheden met zich mee. Je daar bewust van zijn levert meer begrip op voor elkaar.

Bespreek je gevoelens open en eerlijk. De ander kan niet altijd raden wat er in je omgaat of waar je behoefte aan hebt. En het voorkomt dat je je allemaal dingen in je hoofd haalt die er niet zijn. En als het niet lukt om goed met je partner over gevoelens te praten, je hebt nou eenmaal praters en niet-praters, zorg dan voor een andere uitlaatklep. Bij familie, vrienden, een coach of lotgenoten…als jij het ergens kwijt kunt geeft dat rust en ruimte in je hoofd.

Al die vragen

Je hoofd lijkt wel een bol watten. Er is weinig ruimte voor nieuwe dingen. Maar intussen gieren de vragen wel door je hoofd. Wil je van alles weten en vragen aan de oncoloog tijdens de volgende afspraak. Voordat je het weet sta je weer buiten zonder antwoorden omdat je was vergeten wat je ook alweer wilde vragen.

Hier nog meer van mijn tips als je partner kanker heeft

Neem een notitieblokje en een pen. Leg ze in je huis en doe ook een in je tas, je auto en overal waar je regelmatig bent. Als er vragen opkomen, schrijf ze op. Dit heeft twee voordelen:

Een piekergedachte minder in je hoofd, deze vraag mag je nu loslaten, hij staat op papier

Tijdens de afspraak vergeet je niet wat je ook alweer wilde vragen. Je pakt gewoon je briefje erbij. En je staat weer buiten met antwoorden.

Op het werk

Ben je graag aan de slag omdat dit zorgt voor de nodige afleiding. Zodat je even ergens anders aan kan denken. Maar om de haverklap staat er een collega naast je bureau om je te vragen hoe het thuis gaat? Zo komt er van afleiding en werken weinig terecht. Natuurlijk waardeer je het enorm dat ze met je meeleven maar juist op je werk wil je even niet aan thuis denken.

Spreek met je collega`s af dat je een mail stuurt of ze zelf mondeling op de hoogte brengt als er iets te vertellen is. Dat je, bijvoorbeeld, een keer per week een update stuurt met hoe het gaat thuis. Zo hoort iedereen jouw verhaal uit de eerste hand en kun je in de tussentijd gewoon die collega zijn en je werk doen.

Maak goede afspraken op het werk met je werkgever en je collega`s wie jouw werk overneemt als je er een keer niet bent. Dat geeft jou rust en kun je al je aandacht richten op dat wat nodig is thuis.

Schrijf voor het gesprek met je werkgever op wat jij nodig hebt om het mantelzorgen en werken te kunnen combineren. Dan weet je zeker dat je niets vergeet en kun je het helder duidelijk maken aan je werkgever.

Pak de tips eruit waar je een goed gevoel over hebt, waar jij iets mee kan. En voel je niet schuldig als je niets met een tip doet. Je mag dit pad bewandelen op de manier die bij jou (jullie) past.

Hulp nodig? Neem dan contact op voor een vrijblijvende en gratis kennismaking.

Tips als je partner kanker heeft
Het is aan jou wat je met de tips van anderen doet en welke pad je inslaat