Wereldkankerdag

Wereldkankerdag

Aandacht voor de gevolgen van kanker

Het leven wordt nooit meer zoals het was…voor de patiënt niet maar ook voor de partner niet.

Op 4 februari 2019 wordt er wereldwijd stil gestaan bij de gevolgen van kanker.

Dat kanker raakt is voor de meesten wel te begrijpen of voelt men van dichtbij. Dat het gevolgen heeft tijdens de ziekteperiode is bekend maar dat men ook jaren na de behandelingen nog tegen problemen aan kan lopen is niet iedereen zich van bewust.

Gevolgen voor de partner

En ik zou niet de coach zijn die ik ben als ik ook vandaag niet even stil zou staan bij diegene die naast de patiënt staat. Want de diagnose kanker heeft ook impact op het leven van de partner, tijdens maar ook na de ziekte.

Tijdens de ziekte heb je je zorgen gemaakt en gezorgd voor je zieke partner, je gezin en jezelf weggecijferd om alles op rolletjes te laten lopen. Het kost je moeite om de houding” en maar doorgaan” te laten vallen nu jullie weer in rustiger vaarwater zijn beland.

De vermoeidheid heb je bijna niet gevoeld toen je samen in de medische molen zat maar nu alles achter de rug is komt deze hard binnen. Je bent uitgeput omdat je, misschien wel jaren lang, op je tandvlees hebt gelopen en alle ballen in de lucht hield. Het duurt wel even voordat je de energie weer hebt opgebouwd. De spanning is opgeslagen in je spieren, dat voel je en het duurt lang voordat je lichaam zich weer echt kan ontspannen.

Samen oud worden is niet meer vanzelfsprekend

Je zorgeloze leven ligt achter je. Je hebt hard kennis gemaakt met de wereld die kanker heet. En nog dagelijks wordt je herinnerd aan een periode waarin je relatie onder druk kwam te staan. Waar je, samen, weer op zoek moest naar een balans. Ben je naar elkaar toe gegroeid in die zware periode of juist uit elkaar. Hoe je omgaat met dat wat jullie is overkomen kan veel verschillen en voor onbegrip en wrijving zorgen.

Je puberkinderen zijn op een bepaalde manier sneller volwassen geworden omdat ze met iets werden geconfronteerd waar een puber zich niet mee hoort bezig te houden. Of je nog heel jonge kinderen hebben geleerd zich aan te passen, zachtjes te doen en op hun manier voor papa of mama te zorgen. En vallen nog vaak terug in dit patroon ook al is papa of mama weer beter. Het doet pijn je kinderen zo te zien.

Misschien kan je partner niet meer zoveel werken als hij of zij deed voor de diagnose kanker. Moet jij meer uren draaien om rond te kunnen komen met je gezin of lever je in wat inkomen betreft. Jouw wereld en toekomstbeeld is verandert en samen oud worden voelt niet meer als iets vanzelfsprekends. Het:” later als de kinderen groot zijn” klinkt niet meer binnen de muren van jullie huis.

Vrienden zijn er voor jullie geweest en anderen hebben het, in de loop van de ziekteperiode, af laten weten. Je sociale omgeving is dus ook verandert. Dit telt natuurlijk voor jullie allebei. Mensen om je heen hebben de draad weer opgepakt van voor de kanker maar jij bent die draad onderweg kwijtgeraakt. Er is teveel gebeurt om zomaar weer door te gaan alsof de ziekteperiode er niet is geweest.

Steeds weer zoeken naar balans

Je ziet dat je partner eerder moe is dan voorheen, vaker dingen vergeet of moeite heeft met concentreren en zo wordt je nog regelmatig geconfronteerd met de periode waarin kanker de hoofdrol speelde en maak je je sneller ongerust. Is zijn of haar uiterlijk verandert en dat kan ook gevolgen hebben voor de intimiteit tussen jullie. Ook wat dit betreft is het vaak zoeken naar een nieuwe balans.

Samen heb je het leven weer omarmd, ga je voor het leven bij de dag maar is er ook voor jou de angst dat het terugkomt, dat  je partner weer ziek wordt. Je vraagt je af of je dan alsnog veel te vroeg alleen door moet? Naast het verdriet dat dat zou betekenen heb je twijfels of je dat wel aan kan en wil, nog zo’n periode met zorgen en leven tussen hoop en vrees.

En zo treft kanker ook jou en zijn de naschokken van de aardbeving die kanker heet nog regelmatig voel- en zichtbaar.

Allemaal verschillend

Er zijn heel veel mensen en deze mensen zijn allemaal verschillend. Hoe deze mensen op ziekte van hun partner reageren is net zo verschillend als er verschillende ziektebeelden zijn. En bovenstaande geld ook niet voor iedereen, net zo min dat het voor een ieder weer even lang duurt voordat de gevolgen weer minimaal zullen zijn. Daarbij speelt het verloop van de ziekte bij je partner ook een grote rol. Zijn de overlevingskansen groot of heel gering. Hoe is de kwaliteit van leven geweest de afgelopen jaren dat kanker in je gezin was. En met welke gevolgen, vroege of late, kampt jou partner en in hoeverre beïnvloedt kanker jullie leven en relatie. En dan laat ik het moeten missen van je partner door kanker, nog buiten beschouwing in dit blog.

Wellicht dat er mensen zijn die nu denken, tja het zal wel maar de partner hoeft het allemaal niet mee te maken. Niet te voelen hoe moe hij is na een halve dag werken terwijl er voor kanker met gemak een dag werd gewerkt. Hij of zij is niet ziek geweest en kan weer doorgaan zoals het ging.

En ze hebben gelijk, de partner is niet diegene die bestraald of geopereerd werd. Is niet diegene die regelmatig aan een infuus met chemo lag. Is niet diegene die misselijk boven de wc pot hangt of tintelingen in handen en voeten heeft door de neuropathie.

Maar de effecten van kanker op de partner(en andere naasten) van de patiënt worden vaak onderschat en ook zij verdienen aandacht.

Waarde van het leven

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Nee, zeker niet. Een periode waarin intensief geleefd en gezorgd wordt door kanker kan je bewuster maken van hoe waardevol het leven is. Kan je dichter bij elkaar brengen en je relatie verstevigen. Het heeft ervoor gezorgd dat je uit de tredmolen van alledag moest stappen en daar maak je nu dankbaar gebruik van. Je weet de kleine dingen meer op waarde te schatten en geniet meer van alledaagse dingen. Je beseft beter waar het om draait in het leven.

Kanker raakt, iedereen en op alle fronten. Samen zul je een balans moeten zoeken die voor jullie werkt, zowel tijdens als na de ziekteperiode. In deze heftige periode waarin je geleefd wordt door de omstandigheden ligt het verlies van verbinding met je partner al snel op de loer.

Moet iedereen die dit meemaakt dan naar een coach?

Nee, zeker niet! Maar wanneer de gedachten en gevoelens over dat wat je overkomen is je belemmert in het dagelijks functioneren of je belemmert om ontspannen en gelukkig te zijn dan is ondersteuning van mij als ervaringsdeskundig coach een goede stap om uit die draaikolk naar rustiger vaarwater te komen.

  • Wanneer je je verhaal nog zo graag kwijt wilt maar je omgeving door gegaan is en verwacht dat jij dit ook doet.
  • Wanneer je lichaam pijn doet , gespannen is en er geen lichamelijke oorzaken gevonden worden kan lichaamsgerichte coaching uitkomst bieden en je leren beter te ontspannen
  • Wanneer slapen niet lukt omdat je veel ligt te piekeren en verlangt naar rust
  • Wanneer de angst je verlamt nog te genieten
  • Wanneer je relatie moeizaam gaat doordat jullie op verschillende manieren omgaan met dat wat jullie overkomen is

Als coach rondom kanker bied ik je een steun in de rug om de periode(s) met kanker binnen je relatie met meer veerkracht en energie door te komen. Begeleid ik jou om beter om te kunnen gaan met het verdriet, de angst , boosheid en de zorgen tijdens en na de ziekte van je partner.

Is je relatie bestand tegen de draaikolk die kanker heet?

 

 

 

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *